Spor Tesislerinin Yönetmeliği ve Sınıflandırılması - Karaç Öcal, Yeşim (Spor Tesislerinin Planlanması ve İşletme, 2024)
Spor tesisleri, yönetim bakımından oldukça farklıdır. Bu fark diğer işletmelerden farklı olarak personel büyüklüğü ile doğru orantılı olarak etkili ve sürdürülebilir bir işletme stratejisi gerektirir. Spor hizmetlerinin geçmişten günümüze sürekli gelişim göstermesi aslında spor tesis yönetmeliklerinin ve sınıflandırılmalarının da değişimi olarak görülmelidir. Tesis planlamaları genel olarak kamu yararına yapılır ve o alandaki iklim değişikliği, sosyal yapı, zemin etüdü gibi nitelikler planlamalara işlenir. Tesislerin farklı özelliklere göre sınıflandırılması; bu yapıların hedeflerine göre değişebilir. Nitekim küçük ve büyük organizasyonların yapılandırılması oldukça farklıdır. Bu nedenle söz konusu yapılarda “kullanım hedefleri” özelliği dikkate alınır. 1982 Anayasası ve ardından gelen kalkınma planlarına bakıldığında dönemin özelliklerine göre çeşitli yönergeler olduğu görülmektedir. Bu nedenle ülkede sporun gelişimine paralel olarak çeşitli yönetmelik ve yönerge değişikliklerinin olduğu düşünülebilir. Spor tesislerinde tüm sınıflandırmalar şartlara bağlı olarak ekonomik, sosyal, etkinlik türü ve alışkanlıklara yönelik olarak yapılmaktadır. Bu durum gelecekte de bu şekilde devam edecektir.