İngiliz Toplumunda Çokkültürlülüğün Tarihi - Hay Kılıç, Funda (İngiliz Kültür Tarihi ve İncelemeleri, 2024)
İngiliz kültürünün oluşumundan bugüne kadar tek bir kültürden bahsetmek imkansızdır. “İngiliz” kelimesi bile Britanya adasının yerlileri için kullanılmamakta, adayı işgal eden Kuzey Avrupa kavimlerinin diyalektlerinden türetilerek o güne kadar Britanya’ya gelmiş farklı toplulukların bir arada yaşamayı öğrenmesi ile oluşan yeni millet için kullanılmaya başlayan bir kelimedir. Bu topluluklar tarih öncesi dönemden itibaren Britanya’da iz bırakarak, birikerek gelişen bir kültürel mirasın temelini oluşturmuşlardır. Her yeni kavim beraberinde getirdikleri gelenekleri adada bulunan toplulukların yerleşmiş kültürel ögeleri ile harmanlayarak melez bir kültür oluşturmuştur. Bu sebeple, İngiliz toplumu tarih öncesi dönemden itibaren çokkültürlülüğün bir örneği haline gelmiştir. Tarihçiler tarafından Britonlar olarak anılan adanın bilinen en eski işgalcilerinden sonra Orta ve Güney Avrupa’dan gelen Keltler ve Romalılar ile Kuzey Avrupa’dan gelen Anglo-Saksonlar, İskandinavlar ve son olarak Fransa’dan gelen Normanlar Britanya’ya kültürel çeşitlilik getirmişlerdir. Bu çeşitlilik milli kimliğin oluşmasını geciktirse de İngilizler 10. yüzyıl civarında milli bir benlik ile hareket edebilmeyi başarmış ve topluluklar arasındaki farklılıklarını “İngiliz” kimliği altında toplamıştır.