Turunçgil Budaması - Yeşiloğlu, Turgut; Yılmaz, Bilge; İncesu, Meral and Çimen, Berken (Meyvecilikte Budama Teknikleri, 2024)
Budama turunçgillerde ağaç gelişimi ve şeklini kontrol etmek ve şekillendirmek, meyve verim ve kalitesini artırmak, hastalık ve zararlı kontrolünü, hasat uygulamalarını kolaylaştırmak, üretim maliyetini azaltmak gibi birçok önemli amaçlar için yapılan kültürel bir uygulamadır. Turunçgil yetiştiriciliğinde gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele, sulama, yabancı otlarla mücadele gibi teknik ve kültürel işlemler içerisinde en az önem verileni ve ihmal edileni budamadır. Budama modern yetiştiricilikte yüksek ve kaliteli ürün alınması için mutlaka yerine getirilmelidir. Turunçgillerin morfoloji ve fizyolojileri dikkate alınarak uygun budama teknikleri kullanılmalıdır. Başarılı bir budama işlemi için ağacın gelişiminin, fizyolojisinin, tür ve çeşitlerinin farklılıklarının iyi bilinmesi ve ağacın tanınması çok önemlidir. Çünkü budama ağacın fizyolojik davranışını etkiler ve ağaçların gelişmesini ve üretimini yönetmede çok etkilidir. İyi planlanmış ve iyi uygulanmış budama, turunçgil bahçesinin sağlıklı ve verimli gelişimi için gereklidir.