Dut Budaması - Burğut, Ayşegül (Meyvecilikte Budama Teknikleri, 2024)
Dut yetiştiriciliğinde budama verim ve kaliteyi artırmak, hastalık-zararlı kontrolünü sağlamak ve kültürel işlemleri kolaylaştırmak için yapılan bir uygulamadır. Genel olarak, dut ağaçlarına özgü bir budama yöntemi ve terbiye şekli mevcut değildir. Dut bitkisinin yaprak ve meyve üretimi bakımından iki farklı şekilde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yaprak üretimi için ağacın gövdesi kesilerek (kapaklama) budama yapılmaktadır. Meyve üretimi için yetiştirilen dutlarda ise yetiştiriciliği yapılan türün ve ekolojinin isteğine bağlı olarak budama şekli seçilmektedir. Sonuç olarak, dut yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, gibi kültürel işlemlerin yanında her yıl budamanın da düzenli olarak yapılması zorunludur.