Kayısı ve Erik Budaması - Son, Levent (Meyvecilikte Budama Teknikleri, 2024)
Kayısı ve erik yetiştiriciliğinde bol ve kaliteli ürün elde edebilmek için gübreleme, sulama, toprak işleme ve zararlılarla mücadele gibi işlemlerin yanı sıra her yıl düzenli olarak budama işlemi de yapılmalıdır. Kayısı ve eriklerde budama uygulamaları, ağaçların sağlıklı gelişimi ve verimliliği için büyük öneme sahiptir. Budama kayısı ve erik ağaçlarında, taç yapısını düzenleyerek meyve kalitesini artırır ve sağlıklı bir büyüme sağlar. Kayısı ve erik ağaçlarında budama sürecinde; dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma, dal açılarını genişletme veya daraltma gibi işlemler uygulanır. Yapılan bu teknik işlemler; fidanların kök ve gövde arasındaki dengenin kısa sürede oluşmasına, fidanların kısa sürede meyve oluşturmasına, verim ve kalitenin artmasına, kayısı ve erik ağaçlarına istenilen şeklin verilmesine fayda sağlayacaktır. Kayısı ve eriklerde budama işlemleri öncelikle kurumuş, sıklaşmış ve birbirine girmiş dallardan başlanarak yapılmalı, diğer dallarda ise kısaltma kesimleri uygulanmalıdır. Kayısı ve erik ağaçlarında dallarda kısaltmanın esas amacı, ağacın tacını küçülterek yeniden kuvvetli sürgünlerin çıkmasını sağlamak, ağaçları mümkün olduğunca bodurlaştırmak, çiçek tomurcuğu oluşumunu uyartarak verim ve kaliteyi arttırmaktır.