Seramik Sanatı İçin Geri Dönüşüm: Cam ve Metal Atıklarının Birlikte Kullanımı - Kılınç Mirdalı, Nergis (Plastik Sanatlar Alanında Cam ve Seramik Üzerine Yaklaşımlar 6, 2024)
Dünya nüfusunun artması ile birçok sektörde birincil hammadde olarak kullanılmakta olan kaynakların tüketimi de hızla artmaktadır. Buna paralel olarak inorganik katı atıkların miktarı her geçen gün artarken, depolanması ya da biriktirilmesi ciddi çevresel kirlenmeye neden olmaktadır. Doğal kaynaklara alternatif hammadde arayışları seramik endüstrisinde de gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Küresel gelişmeler ve eğilimler doğrultusunda seramik üretim süreci ve ürün tasarımına yönelik atıkların geri dönüştürülebilir ve tekrar kullanılabilir olması için çalışmalar, seramik sektöründe de hızlı bir şekilde devam etmektedir. Bu nedenle üretimde kullanılan hammaddelerin bir miktarı atık malzemelerle ikame edilmektedir. Kaynakların tüketimi sırasında ortaya çıkan atıkların yeniden kullanılarak değerlendirilmesini esas alan döngüsel ekonomi geliştirme çalışmalarının önemi Türkiye’nin 12. Kalkınma Planı’nda vurgulanmıştır. Bu çalışmada farklı mineralojik kompozisyona sahip seramik seramik çamurlarına farklı oranlarda atık cam ve metal tozları birlikte ilave edilerek, sanatsal seramiklerin yüzeylerinde 950℃ ve 1100℃’de oluşturdukları renk ve doku etkileri araştırılmıştır. Bu çalışma ile seramik sanatında sürdürülebilirliğin artması ve önemli derecede çevresel sorun oluşturan inorganik atıkların değerlendirilmesi amaçlanmıştır.