Performatif Yaklaşımda Seramik Malzemenin Yeri ve Yöntemi Üzerine - Morkoç, Mehtap (Plastik Sanatlar Alanında Cam ve Seramik Üzerine Yaklaşımlar 6, 2024)
Çalışma, sanatsal ifade olanağı sunan malzemeyi ve sanatçıyı, malzemenin kendine has maddesel yapısı ve ifade olanağı olarak kullanımı arasındaki ilişkisellik üzerinden ele alır ve biçimlendirmenin performatif yaklaşımı, bu çalışmanın odağını oluşturur. Seramik malzeme, modernist dönemden zanaat-sanat arasında kendine yer bulduğu düzlemden, güncel bir yaklaşım olarak ham çamur halinde kullanımına uzanan çerçevede ele alınır. Bu değişim, seramiği klasik iç boşluğu olan bir formdan, performansta ifadeye olanak sağlayan uca taşır. Bu anlamda çalışma; beden ve seramik malzemenin yöntem ve pratikte nasıl kesiştiğini; Alexdandra Engelfriet'in seramik çamurunu ifade biçimi olarak performansta nasıl kullandığı üzerine inceler.