Porselen Sofra Eşyalarının An İmgesi Üzerinden Enstalasyon Örneklemleri - Aytepe Serinsu, Betül (Plastik Sanatlar Alanında Cam ve Seramik Üzerine Yaklaşımlar 6, 2024)
1960’lı yıllarda ortaya çıkan enstalasyon, günümüzde imge ve mekân arasında var olan, nesne-anlam-duygu-düşüncelerin bütünleştiği ve izleyicinin içine girebildiği üç boyutlu büyük ölçekli yerleştirme sanatıdır. Disiplinler arası pek çok alanı içine alan anlatım biçimleriyle, farklı bir perspektiften bakılabilen, çoklu bakış açısı ve zaman zaman performansla, mimariyle, sesle, müzikle birleştirilebilen veya fotoğraf-kamera gibi teknik-teknolojik araçlarla yeni boyut kazandırılarak kalıcı hale getirilen enstalasyon; gerçeklik-sanat-tasarım-somut-soyut gibi kavramlar arasında izleyiciyi içine çekebilen büyük ölçekli güçlü eserlerdir. Araştırma, belirlenmiş bir sergi mekanına uygulanmış enstalasyonların sürecini ve yaşam içinde tesadüfen karşımıza çıkan An’da kalma kavramı ile bütünleştirilen enstalasyon deneyimlerinin fotoğraflanmasını kapsamaktadır. Bu süreçte enstalasyon nesnesi porselen sofra eşyaları olup, endüstriyel üretim bağlamından çıkarılıp, sanatsal nesne boyutuna taşınması ve izleyici tarafından anlamlandırılarak yorumlanması boyutu ele alınmıştır.