Seramik Sanatında İnsan-Hayvan Birleşimi Tasvirler: Klasik ve Modern Örnekler - Gürgöze, Hüseyin; Gürgöze, Menekşe (Plastik Sanatlar Alanında Cam ve Seramik Üzerine Yaklaşımlar 7, 2024)
Bu çalışma, seramik sanatında insan-hayvan birleşimi (hibrit) tasvirlerinin tarihsel ve modern örneklerini inceleyerek, bu sanat formunun kültürel, mitolojik ve estetik boyutlarını ele almaktadır. Seramik, insanlık tarihinin en eski sanat formlarından biri olarak, sanatçıların insan ve hayvan unsurlarını birleştirerek yaratıcı ve sembolik anlatılar geliştirmelerine olanak sağlamıştır. Çalışma, mitolojik kökenlerden başlayarak, antik Mısır, Yunan ve Çin mitolojilerinde yer alan insan-hayvan birleşimi figürlerin seramik sanatı üzerindeki etkisini analiz etmektedir. Sekmet, Thot, Satir, Sentor, Minos'un Boğası, Harpy Siren ve Sfenks gibi figürler üzerinden yapılan incelemeler, bu tür tasvirlerin dini, toplumsal ve kültürel bağlamlarını ortaya koymaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde, modern dönemde seramik sanatında insan-hayvan birleşimi temalarını işleyen sanatçılar ele alınmıştır. Kate MacDowell, Alessandro Gallo, Crystal Morey, Christina Bothwell ve Deniz Onur Erman gibi çağdaş sanatçıların eserleri, insan-doğa ilişkisini, biyolojik çeşitlilik kaybını ve iklim değişikliği gibi anlatımlar sunmaktadır. Bu sanatçılar, seramik, cam, ahşap gibi malzemeleri kullanarak hem eski mitolojik temaları ele aldıkları gibi çağdaş çevresel, toplumsal ve psikolojik konulara da değinmektedirler. Bu çalışma seramik sanatında insan-hayvan birleşimi tasvirlerinin zamanla nasıl evrildiğini ve modern sanatçılar tarafından nasıl yeniden yorumlandığını incelemektedir.