Çağdaş Sanatta Düzen ve Düzensizlik Bağlamında Entropi Yasası - Enveroğlu, İlham and Orgun Sinan, Hazal (Resim Sanatı Üzerine Okumalar 1, 2024)
Termodinamiğin ikinci yasası olan entropi, evrenin en temel yasalarından biri olarak kabul edilmektedir. Bu yasaya göre, evrende düzensizlik sürekli olarak tek yönlü bir şekilde artmakta ve her şey bozulmaya, çürümeye, dağılmaya doğru gitmektedir. Entropi yasasının bulunması, çağdaş bilim, felsefe ve din algısını derinden sarsmış, yeni bakış açılarının doğmasına vesile olmuştur. Hayatın her alanında etkili olan bu yasanın, sanat alanında da varlığını göstermesi kaçınılmaz bir olgudur. Fakat bilim, felsefe ve din alanında derin araştırmalara vesile olan entropi yasasının sanattaki yeri ve önemi üzerinde çok durulmamış, geniş kapsamlı araştırmalar yapılmamıştır. Bu makalede, entropi yasasının sanata yansıması üç temel başlık sınıflandırılmıştır. Birincisi entropinin sanat malzemesi üzerindeki etkileri, ikincisi Modern ve Postmodern sanatın artan bir şekilde ‘ruhsal entropiye’ meyilli olması, üçüncüsü ise entropinin bilinçli bir şekilde sanatın konusu olarak kullanılmasıdır. Bu bağlamda özellikle üçüncü başlık olan çağdaş sanatta yapıbozum, düzensizlik, kaos gibi kavramların işleyişi üzerinde durulacaktır.