Görsel Sanatlar Dersi Öğretiminde Disiplinlerarası Yaklaşım - Kılıç, Ahmet Göktuğ (Resim Sanatı Üzerine Okumalar 1, 2024)
Günümüz bilgi çağı ve eğitim sisteminin değişim ve gelişimi ile birlikte dikkate değer alanlar ve yöntemler geliştirilmiştir. Bu bilimsel değişim ve yenilikler eğitim sistemine de yansımaktadır. Bu anlamda en önemli yeniliklerden biri olan disiplinlerarası yaklaşım, yeni programların eğitim sistemine girmesini mümkün kılmıştır. Bu konuda disiplinlerarası bir yaklaşımla entelektüel bir bakış açısı veya müfredat yaklaşımı olarak, bir yöntem veya dil alanının kasıtlı ve çok kaynaklı bir uygulaması olarak nitelendirilmesi doğru olacaktır. Aynı zamanda disiplinlerarası yaklaşım, merkezi bir soru, sorun ya da sorunu keşfetmek için bir disiplin ya da deneyim oluşturan bir modeldir. Bu bakımdan disiplinlerarası yaklaşıma en uygun alanlardan biri de görsel sanatlar ders disiplinidir. Görsel sanatlar dersinde her türlü sanat eğitimi etkinliği, farklı öğrenme etkinlikleriyle bütünleştiği için disiplinlerarası bir yaklaşım modelinin kullanılmasını kolaylaştırmıştır. Bu durum, görsel sanatlar derslerinde disiplinler arası bir yaklaşımın kullanımına yönelik araştırmaların yapılmasına yol açmıştır. Bu nedenle bu makalede disiplinlerarası bir yaklaşım modelinin sanat eğitimi sürecinde kullanımına ilişkin bir literatür dizisinin kullanılması amaçlanmaktadır.