Güncel Video Sanatı Örneklerinde Sosyo-Kültürel Yansımalar - Ateşli, Murat; Karayiğen, Emre (Resim Sanatı Üzerine Okumalar 1, 2024)
1960’lı yıllarda çağdaş sanat ortamında yeni bir medyum olarak Video Sanatı (Video Art), çağdaş toplumun kültürel ve sanatsal dinamiklerini yansıtan önemli bir alanı temsil etmektedir. Bu çerçevede, sanatçılar video teknolojisini kullanarak toplumsal konuları, ideolojik meseleleri, kişisel deneyimleri ve çevresel faktörleri ele alarak çeşitli sanatsal ifade biçimleri oluşturmuşlardır. “Güncel Video Sanatı Örneklerinde Sosyo-Kültürel Yansımalar” adlı bu araştırma kapsamında video sanatının ne olduğu, tarihi, hangi sanatçılar tarafından öncülük edilerek hangi sanat akımı içerisinde çıktığı, zaman içinde geçirdiği değişimleri, sanat içindeki konumu, kültürel yansımalarını ve izlerini incelenmiş olup; bu sanat disiplininin toplumsal ve kültürel bağlamlardaki rolünü belirli birkaç sanatçı ve eserleri üzerinden değerlendirilmiştir. Çalışmanın amacı, sosyo-kültürel kimlik ve etkileşim bağlamında özellikle, 1990’lı yıllardan itibaren günümüze kadar geçen süreçte, Batılı sanatçıların yanı sıra Batı kökenli olmayan sanatçıların video sanatı eserlerini belirlemek ve yorumlamaktır. Bu araştırma literatür tarama modeline göre betimlenmiş nitel bir çalışmadır.