Marcel Duchamp’ın Değişimi ve Sanata Etkisi - Alan İnci, İlkay and Davun, Banu (Resim Sanatı Üzerine Okumalar 2, 2024)
Duchamp, sanatla iç içe olan bir aile ortamında büyüdü ve bu ortam onun sanata olan ilgisini geliştirdi. Kariyerinin başında izlenimci tarzda eserler veren Duchamp, zamanla fütürizme yönelmiştir. Daha sonra kübizmden etkilenmiştir. Eleştirmenler tarafından onun fütürizm alanında verdiği eserlerin kübizmin sonunu getireceği ve bunun yeni bir akım başlatacağına işaret edilmiştir. Duchamp bir süre sonra sanattan antipati duymaya başlamış ve resim yapmayı bırakmıştır. Duchamp, I. Dünya Savaşı sırasında barbarlığa, entelektüel sınıfın oluşturduğu katılığa ve erotizme tepki olarak ortaya çıkan Dadaizm’den etkilenmiş ve bu akıma yönelmiştir.Bu çalışmada Dadaizm akımı için ilk defa hazır nesneleri kullanan Duchamp’ın çalışmaları ve kullandığı metaforlara yer verilecektir. Dadaizm’den önceki eserleri ile Dadaizm etkisinde verdiği eserleri karşılaştırmak için Duchamp’a ait 13(on üç )eser incelenecektir. Ele alınan bu eserler üzerinden Duchamp’ın değişen sanat anlayışı, Dadaizm etkisi, nesneler üzerinden aktarmak istediği fikirler ve metaforların incelenmesi amaçlanmıştır.