Erol Akyavaş’ın Eserlerindeki Kerbela Olayı - Onur, Ömer Oytun (Resim Sanatı Üzerine Okumalar 2, 2024)
İslam ve insanlık tarihinde önemli bir yere sahip olan Kerbela Olayı’nı, bazen edebi anlamda hüzünlü bir motif olarak bazen ise olayı anlatır nitelikte sanatın birçok alanında (şiir, roman, resim vb.) gözlemlemek mümkündür. Bu bağlamda araştırmada tasavvuf ve İslam felsefesine dayanan eserler üreten Erol Akyavaş’ın “Kerbela Olayı” ile alakalı resimler yaptığı tespit edilmiştir. Çalışmada sanatçı Erol Akyavaş’ın “Kerbela Olayı” ile ilgili ne anlamda, hangi yaklaşımla resimler ürettiğini araştırmak amaçlanmıştır. Böylelikle usta sanatçının "Kerbela" temalı resimleri incelenmiştir. Sanatçının Kerbela temalı eserlerinde bir takım ortak figürler veya semboller gözlemlenmiş (çadırlar, güller, kılıçlar) ve çalışmalardaki figürlerin sembolik anlamları irdelenmiştir. Akyavaş’ın bu eserleri, Kerbela Olayı’nın dramatik ve sembolik anlatımını plastik bir dille başarılı bir şekilde ortaya koymaktadır. Ayrıca, Erol Akyavaş’ın Kerbela Olayı ile ilgili eserleri, İslam tarihinin bu önemli olayını sanatsal ve sembolik bir dille yorumlayarak, izleyiciyi derin düşüncelere sevk ettiği söylenebilir. Akyavaş’ın tasavvuf ve İslam felsefesi ile yoğrulmuş sanatı, onun kültürel köklerine olan bağlılığını ve bu köklerden beslenerek modern sanat dilini nasıl oluşturduğunu göstermektedir.Genel tarama modelinin temel alındığı çalışmada, nitel araştırma teknik ve yöntemleri kullanılmıştır. Nitel verileri sağlayabilmek için araştırmada “Arşiv ve Doküman Tarama” yöntemi kullanılmıştır. Konu ile ilgili kaynaklar incelenmiş ve tespit edilen kaynaklardan elde edilen önemli veriler araştırmada kullanılmıştır.