Özel Gereksinimli Çocukların Aileleri ve Özel Eğitim Öğretmenlerinin Değerler Eğitimi İle İlgili Görüşlerinin İncelenmesi - Küpçük, Gurbet; Filiz, Sevil; Üstündağ, Eda (Sosyal ve Fen Eğitiminde Güncel Araştırmalar, 2024)
Bu çalışmada, özel gereksinimli bireylere sahip ailelerle özel eğitim öğretmenlerinin, değerler eğitimi ve bu eğitimin önemi konusundaki görüşlerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu çalışmada nitel araştırma yönteminde durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmada çalışma grubu belirlenmesinde amaçlı örnekleme yönteminden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Katılımcı seçimi, özel gereksinimli çocuk sahibi veliler ve özel eğitim alan mezunu veya en az 4 yıl alanda çalışmış öğretmenlerin tercih edilmiş olup, çalışma grubunda olmayı gönüllü kabul eden 10 veli ve 12 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırma verilerin toplanması yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler, betimsel analiz ve doküman incelemesi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, özel eğitim öğretmenleri ve aileleri için özel gereksinimli bireylere “değerler” eğitimi gerekliliği ile ilgili görüşlerinde tüm katılımcılar bu eğitimin gerekli olduğunu vurgulamıştır. Bu kapsamda, toplumsal uyum, bireyin çevresindeki değerleri anlama ve benimseme süreciyle yakından ilişkilidir. Özel gereksinimli bireyler genellikle toplumsal uyum konusunda zorluklar yaşar ve bu durum çeşitli davranış sorunlarına sebep olabilir. Bu nedenle, özel gereksinimli bireylerin topluma entegre olabilmeleri için çevrelerinin değerlerini anlama ve bu değerlere uyum sağlama süreci hayati öneme sahiptir. Değerler eğitimi, özel gereksinimli bireylerin sosyal etkileşim becerilerini geliştirmeyi amaçlar, özellikle de empati, saygı ve sabır gibi temel sosyal ilişki unsurlarını olumlu yönde güçlendirerek. Bu eğitim, bu bireylerin özgüvenlerini ve özsaygılarını artırarak kendilerini değerli hissetmelerine katkıda bulunur. Aynı zamanda, günlük yaşamda karşılaşabilecekleri etik sorunları çözme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Karar alma yeteneklerini güçlendirir ve bağımsızlıklarını desteklerken, topluma uyum sağlama ve olumlu katkılarda bulunma konusunda teşvik eder. Sosyal sorumluluk duygusunu artırırken, etik ve ahlaki konularda doğru kararlar almalarına rehberlik eder. Bu şekilde, özel gereksinimli bireylerin topluma entegrasyonunu destekleyerek, toplum içinde daha pozitif bir rol üstlenmelerine olanak tanıyacağı sonucuna ulaşılmıştır.