Ulusal ve Küresel Fen Öğretmen Yetiştirme Politikaları- Türkiye İçin Yol Haritası Önerisi - Çalışkan, İlke and Şerbetçi, Berkay (Sosyal ve Fen Eğitiminde Güncel Araştırmalar, 2024)
Eğitim politikalarında yapılan değişimlerin etkinliğinin sınanmasının yollarından biri küresel platformda yapılan değerlendirmelerin analiziyle mümkün olabilir. Türkiye PISA (Programme for International Student Assessment-Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) değerlendirmesine 2003 yılından bu yana katılmaktadır. PISA değerlendirme projesi farklı ülkelerdeki 15 yaş grubundaki öğrencilerin fen, matematik ve okuma alanlarındaki becerilerini ölçmektedir. En son 2022 yılında yapılan sınava 81 ülke katılmış ve Türkiye fen alanında 34. olmuştur. 2018 yılında ise fen alanında 39. olmuştur. Bu araştırmanın amacı, PISA da iyi derecelere sahip olan İrlanda, Kanada, Finlandiya, Singapur ve Polonya’nın fen bilgisi öğretmenliği eğitimi programları ile Türkiye’nin fen bilgisi öğretmenliği programının karşılaştırılması ve Türkiye için bir yol haritası önerisi sunmaktır. Bu araştırmada verilerin toplanması sürecinde nitel araştırmaya ait doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen verilerin incelenmesi sürecinde, karşılaştırmalı eğitim araştırmaları yaklaşımlarından biri olan yatay yaklaşımdan yararlanılmıştır. Bu yaklaşımda, farklı eğitim sistemlerinin ayrı unsurları tek tek ele alınarak, her iki ülkedeki programlar ile uyumlu bir şekilde değerlendirilerek ülkelerin fen bilgisi öğretmen eğitimi programları incelenerek benzerlikleri ve farklılıkları analiz edilmiştir. Araştırmada ülkelerin seçimi amaçlı örnekleme tekniğiyle 2022 yılında yapılan PISA değerlendirmesinin sonuçlarına göre yapılmıştır. Bu sınavda fen alanında iyi dereceye sahip ve OECD ortalamasının üstünde yer almış olan ülkeler; İrlanda, Kanada, Finlandiya, Singapur ve Polonya belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda fen bilgisi öğretmen eğitimi süresinin arttırılması, üniversitelerin mülakat ile öğretmen adaylarını seçmesi ve staj programının arttırılması sağlanarak öğretmen eğitimi geliştirilecek, bu sayede Türkiye de diğer ülkeler gibi PISA gibi uluslararası değerlendirmelerde yüksek puan alan fene dair üst düzey becerileri gelişmiş öğrencilere sahip olabileceği şeklinde önerilere yer verilmiştir.