Kimya Laboratuvar Uygulamalarının Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Tutumlarına Etkisi - Afacan, Özlem; Özbek, Neslihan (Sosyal ve Fen Eğitiminde Güncel Araştırmalar, 2024)
Laboratuvar en genel anlamıyla bir bilim insanının doğa bilimlerini deneysel olarak çalışmasında, denemeler ve analizler yapmasında ve çeşitli malzemeler hazırlamasında kullandığı mekân olarak tanımlanabilir. Fen eğitimi alanında ise laboratuvar, bilimsel gözlemlerin ve uygulamaların yapıldığı amaca yönelik özel araç-gereçlerin bulunduğu çalışma yerleri olarak belirtilebilir. Bu çalışmanın amacı kimya laboratuvar uygulamalarının fen bilgisi öğretmen adaylarının tutumlarına etkisini belirlemektir. Ayrıca fen bilgisi öğretmen adaylarının genel kimya laboratuvarına yönelik tutum ön test puanlarının “yaş, mezun olunan lise türü ve aile ile yaşanılan yer” değişkenine göre anlamlı farklılık gösterip gösterilmediğine bakılmıştır. Fen bilgisi öğretmen adaylarının kimya laboratuvarına yönelik tutumlarının incelenmesi için oluşturulan bu çalışmada tek gruplu ön test son test zayıf deneysel desen kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak öğretmen adaylarının Genel Kimya Laboratuvarı’na yönelik tutumlarını uygulama öncesi ve uygulama sonrasında ölçmek için Genel Kimya Laboratuvarı Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Tek boyutlu olduğu belirtilen ölçekte 22 olumlu, 13 olumsuz madde bulunmaktadır. Araştırma sonucunda öğretmen adaylarının laboratuvar tutum ön test puan ortalamasının, 4.26 olduğu belirlenmiştir. Öğretmen adayları ölçekte yer alan olumlu maddelere “Kesinlikle Katılıyorum” cevabını verdikleri belirlenmiştir. Öğretmen adaylarının “yaş, mezun olunan lise türü ve aile ile yaşanılan yer” değişkenine göre kimya laboratuvar tutum düzeylerine ilişkin yapılan analiz çalışmalarının sonucunda, anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Ayrıca araştırma grubunun ön test ve son testleri arasında anlamlı bir fark tespit edilmemiş ve öğretmen adaylarının uygulama öncesi ve sonrası tutumları değişmemiştir.