Endüstri 4.0 ve Eğitime Yansımaları: Fen Bilgisi ve Matematik Öğretmen Adaylarına Yönelik Bir Araştırma - Işık Karagülle, Ruveyda; Timur, Betül (Sosyal ve Fen Eğitiminde Güncel Araştırmalar, 2024)
Bu bölüm, Endüstri 4.0’ın kavramsal çerçevesini ve eğitime olan etkilerini incelemektedir. Endüstri 4.0 kavramı en genel haliyle üretimde dijital dönüşüm olarak tanımlanır. Bu dönüşümün hedefi, üretimde verimi arttırırken aynı zamanda esnek ve güvenilir üretim, zamandan tasarruf sağlamaktır. Endüstri 4.0’ ın temel bileşenlerinden olan yapay zekâ, otomasyon, nesnelerin interneti, akıllı robotlar, siber güvenlik gibi sistemler hizmet, eğitim, üretim, sağlık gibi birçok alanda yeni gelişmelere yol açmıştır.Endüstri 4.0 ile eğitimde dijital araçlar öğretim süreçlerine dahil olmuş, akıllı tahtalar, Z kitaplar, sanal, artırılmış ve karma gerçeklik uygulamaları, üç boyutlu yazıcılar gibi araçlarla öğrenme ve öğretme daha interaktif hale gelmiştir. Bu teknolojiler ayrıca STEM alanlarında kullanıcılara pratik yapma fırsatı, gerçek dünya problemlerini çözme becerileri de sağlamıştır.Bu çalışmada, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilgisi ve Matematik Öğretmenliği bölümünde okumakta olan üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerinin Endüstri 4.0 kavramlarına yönelik farkındalık düzeyleri incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, öğrencilerin Endüstri 4.0 kavramlarına ait farkındalık düzeyleri orta seviyededir. Fen bilgisi öğretmen adaylarının, matematik öğretmen adaylarına göre daha yüksek farkındalıklarının olduğu görülmüştür. Ayrıca erkek öğrencilerin bu kavramlara ait farkındalıkları, kız öğrencilere kıyasla daha yüksektir. Sonuç olarak, Endüstri 4.0 ile yaşadığımız dijital dönüşümde öğretmen adaylarının bu dönüşüme ayak uydurmaları, gerekli donanım ve becerileri kazanmaları gerektiği vurgulanmıştır.