Bilim Sanat Eğitim Merkezlerine Kayıtlı Olma Durumuna Göre Öğrencilerinin Bilimsel Muhakeme Becerileri ve LGS Puanları - Yıldız, Nil (Sosyal ve Fen Eğitiminde Güncel Araştırmalar, 2024)
Öğrencilerin bilimsel muhakeme becerileri (BMB) gelişimini değerlendirmek maksadıyla yapılan ölçme faaliyetleri, TIMSS, PISA gibi uluslararası sınavlarda olduğu kadar ülkemizde yapılan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavlarında da oldukça önem kazanmıştır. Bu sınavlarda hem bilgi hem de zihinsel beceri düzeyleri gelişmiş öğrenciler başarı sağlayabilmektedir. Bu araştırmada sınıf düzeyi 9. sınıf olan öğrencilerin LGS sınav puanları ve bu sınavdaki fen bilimleri doğru sayısı ile bilimsel muhakeme becerileri arasında bir ilişkinin olup olmadığı öğrencilerin Bilim Sanat Eğitim Merkezlerine (BİLSEM) kayıtlı olma durumuna göre karşılaştırmalı olarak araştırılmıştır. Betimsel araştırma yöntemlerinden korelasyon modelinin kullanıldığı bu araştırmada 9. sınıfta öğrenime başlamış 79’u BİLSEM’e kayıtlı 287 öğrenciden veri toplanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre BMB puanları ve tüm alt boyutları ile LGS puanları arasında anlamlı ve pozitif yönlü korelasyonlar ortaya çıkmıştır. Ayrıca araştırmaya katılan 9. sınıf öğrencilerinin hem BMB toplam puanları hem de alt boyut puanları ile LGS’deki fen bilimleri doğru sayısı arasında anlamlı ve pozitif yönlü korelasyonlar vardır.