Ortaokul 7. Sınıf Öğrencilerinin Deprem ile İlgili Görüşleri - Kılıç, Çınar; Girgin, Sönmez (Sosyal ve Fen Eğitiminde Güncel Araştırmalar, 2024)
Bu araştırma, 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremlerden sonra, ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin depremle ilgili bilgi ve duygularını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ankara'da 2022-2023 eğitim-öğretim yılı ikinci döneminde 62 öğrenci ile yapılan çalışma, öğrencilerin depremin nasıl meydana geldiği, deprem öncesi, anı ve sonrasında yapılması gerekenler ve depreme dayanıklı binaların nasıl inşa edileceği konusundaki bilgi ve duygusal tepkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, fenomenolojik araştırma yöntemi kullanılarak yapılandırılmamış görüşme formu aracılığıyla veriler toplanmıştır.Araştırmanın bulguları, öğrencilerin deprem hakkında genel bilgiye sahip olduklarını, ancak bazılarının bilimsel detaylar konusunda yetersiz kaldığını göstermektedir. Çoğu öğrenci, depremin fay hatlarının kırılması sonucu oluştuğunu bilse de, bazıları yanlış bilgiye sahiptir. Deprem öncesi, anı ve sonrasında yapılması gerekenler konusunda öğrencilerin büyük çoğunluğunun doğru bilgiye sahip olduğu, ancak bazı riskli davranışları doğru kabul ettikleri görülmüştür. Özellikle deprem anında dışarı çıkmanın doğru bir hareket olduğu şeklindeki yanlış inanış yaygındır.Depremin duygusal boyutunda ise öğrencilerin çoğunun korku, endişe ve üzüntü hissettiği tespit edilmiştir. Medyada yer alan görüntüler, bu duygusal tepkilerin derinleşmesine neden olmuştur. Ayrıca, öğrencilerin depreme dayanıklı binaların inşa edilebileceği konusunda hemfikir oldukları, ancak inşaat süreçlerine dair bilgi eksikliklerinin bulunduğu anlaşılmıştır.Sonuç olarak, bu araştırma, öğrencilere deprem bilincinin kazandırılması ve doğru davranışların öğretilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Psikolojik destek ve kapsamlı deprem eğitimi ile öğrenci farkındalığının artırılması gerektiği belirtilmiştir.