Elektromanyetik Kirlilik Bilgisi ve Eğitimi Konusunda Fen Bilimleri Öğretmenlerinin Görüşleri - Küçükahmetler, Meltem; Girgin, Sönmez; Ata, Burçak (Sosyal ve Fen Eğitiminde Güncel Araştırmalar, 2024)
Bu araştırma, fen bilimleri öğretmenlerinin elektromanyetik kirlilik konusundaki bilgi düzeylerini ve farkındalıklarını incelemeyi amaçlamıştır. Araştırma, nitel bir desen olan durum çalışması yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Veriler, 2021-2022 eğitim öğretim yılında devlet ve özel okullarda görev yapan 17 fen bilimleri öğretmeninden elde edilmiştir. Bu veriler, yarı yapılandırılmış görüşme soruları aracılığıyla toplanmış ve not alma ile sesli kayıt yöntemleri kullanılarak kaydedilmiştir.Analiz sürecinde, veriler betimsel olarak ele alınmış ve temalar, kategoriler ve kodlar altında toplanmıştır. Bulgular, öğretmenlerin elektromanyetik kirlilik hakkında genel olarak benzer bilgilere sahip olduklarını ortaya koymuştur. Öğretmenlerin çoğunluğu, elektromanyetik kirliliğin en belirgin kaynağının elektronik cihazlar olduğunu belirtmiştir. Özellikle kadın öğretmenler, elektronik cihazlardan yayılan kirliliği daha fazla vurgulamış ve bu konuda daha yüksek bir farkındalığa sahip oldukları gözlemlenmiştir.Teknolojik aletlerin elektromanyetik kirliliğe yol açtığını belirten öğretmenlerin yanı sıra, akıllı telefonlar ve radyasyon yayımı da kirliliğin ana sebepleri olarak görülmüştür. Özel okul öğretmenleri, radyasyon yayımına daha fazla dikkat çekmiş ve bu konuda daha teknik bir yaklaşım sergilemiştir. Öğretmenler, elektromanyetik kirliliğe karşı en etkili önlemin elektronik alet kullanımını azaltmak olduğunu belirtmiştir. Kadın öğretmenler, bu konuda daha fazla yanıt vermiştir.Elektromanyetik kirliliğin etkileri arasında, doğal dengeyi bozma ve radyasyon kaynaklı hastalıklar öne çıkmıştır. Devlet okulundaki öğretmenler doğaya, özel okul öğretmenleri ise sağlık etkilerine daha fazla vurgu yapmıştır. Ayrıca, elektromanyetik kirlilik eğitiminin ders kitaplarında yetersiz yer aldığını belirten öğretmenler, müfredatta bu konuya daha fazla yer verilmesi gerektiğini ifade etmiştir.Sonuç olarak, fen bilimleri öğretmenlerinin elektromanyetik kirlilik konusunda belirli bir farkındalığa sahip olduğu, ancak konunun eğitim müfredatında daha fazla yer alması gerektiği anlaşılmaktadır. Eğitim müfredatının güncellenmesi, öğretmen eğitimi ve seminerlerin düzenlenmesi, kaynakların çeşitlendirilmesi ve öğrenci bilinçlendirme programlarının uygulanması gibi öneriler, öğretmenlerin bilgi ve farkındalıklarını artırmak için önemlidir. Ayrıca, elektromanyetik kirliliğin toplum sağlığı üzerindeki etkilerini araştıran daha fazla çalışma yapılması ve düzenlemelerin geliştirilmesi gerektiği vurgulanmıştır.