Maarif Modeli Fen Bilgisi Öğretim Programı Biyoloji İçeriğine Dair Karşılaştırmalı Bir İnceleme - Kara, Yılmaz (Sosyal ve Fen Eğitiminde Güncel Araştırmalar, 2024)
Maarif modeli fen bilgisi öğretimi programı biyoloji öğrenme alanına dair içerik konu başlıkları dikkate alınarak incelenmiştir. Buna göre fen programında hücre biyolojisi, genetik, sistematik, anatomi-fizyoloji, ekoloji ve sağlık konu alanlarına dahil edilebilecek içeriğe yer verildiği görülmüştür. Programda en fazla ekoloji ve anatomi-fizyoloji konu alanına dair içeriğe yer verildiği tespit edilmiştir. Hücre biyolojisi ve genetik konu alanından konularında içerikte yer aldığı ancak başlangıç içeriğin düzeyinde bırakıldığı belirlenmiştir. İçeriğin ilgili sınıf seviyesinde ve bir kere verildiği, özellikle 2013 programında olduğu gibi, sarmallık ilkesi dikkate alınarak ilköğretim birinci ve ikinci kademede tekrar ettirilmediği tespit edilmiştir. Bu anlamda maarif modeli fen bilgisi öğretimi programı biyoloji öğrenme alanına dair içerik konu başlıklarının öğrencilerin gelişim seviyelerine uygun olarak kendi içinde tutarlı bir biçimde önceki programlardaki deneyimler dikkate alınarak düzenlendiği anlaşılmıştır. Maarif modeli fen bilgisi öğretimi programı biyoloji öğrenme alanına dair içerik çalışma kapsamında Kaliforniya fen standartlarıyla karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonuçları maarif modeli fen programında yer alan biyoloji içeriği ile Kaliforniya fen standartlarının biyoloji içeriğinin benzer olduğuna işaret etmektedir. Öğretmen yetiştirme programında da vurgunun anatomi-fizyoloji ve ekoloji konularında olduğu, evrim ve sistematik konularına da yeterince yer verildiği görülmüştür. Bu bağlamda fen bilgisi öğretmenliği programı içeriğinin Kaliforniya fen standartlarıyla daha uyumlu olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak maarif modeli fen bilgisi öğretimi programının biyoloji içeriği konu alanlarına göre incelendiğinde ekoloji konu alanına yoğunlaşıldığı görülmektedir. Öte yandan hem yurt dışı hem de öğretmen yetiştirme programında belirli bir yoğunlukta yer alan sistematik konusuna başlangıç düzeyinde, evrim konusuna ise hiç yer verilmediği ortaya çıkarılmıştır. Bu anlamda ülkemizde uygulanan fen bilgisi öğretimi programı içeriğinin öğretmen yetiştirme ve yurt dışı fen programları dikkate alınarak gözden geçirilmesi gerektiği görülmektedir. Fen eğitimindeki gelişmeler, yeni yaklaşımlar ve içerik dikkate alınmadan yapılan programlarla uluslararası birlik sağlanması, öğrenci denkliği alınması ve TIMMS, PISA gibi uluslararası sınavlarda başarı kazanılması mümkün görünmemektedir.