Turizmin Ekonomik, Çevresel ve Sosyo-Kültürel Etkileri - Köşker, Hasan (Turizm Ekonomisi, 2024)
Turizm sektörü dünya ekonomisinin en hızlı büyüyen önemli sektörlerinden biridir. Turizm ekonomi ile iç içedir ve ekonomiden soyutlanamayacak bir yapıdadır. Turizm, gelir etkisi, dış ödemeler dengesi açıklarının kapatılması, istihdam, bölgesel kalkınma, sektörler üzerine olan olumlu etkisi ile ülke ekonomilerinin vaz geçilemez sektörlerinden biri haline gelmiştir. Genellikle turizmin ekonomik etkileri ön plana çıkarılmaktadır. Ancak turizmin çevresel ve sosyo-kültürel etkileri de göz ardı edilemez. Turizmin; ekonomi üzerinde genellikle olumlu, çevre üzerinde kısmen olumlu çoğunlukla da olumsuz, sosyo-kültürel yapı üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bu bölümde turizmin ekonomik, çevresel ve sosyo- kültürel etkileri ele alınmıştır.