Gıda Mikroorganizmalarının Tespiti ve Tanımlanmasında Kullanılan Yöntemler - Bulut, Onur (Gıda Mikrobiyolojisi, 2024)
Bu bölüm, gıda mikrobiyolojisinde kullanılan tespit ve tanımlama yöntemlerine dair kapsamlı bir bakış açısı sunmaktadır. Gıda güvenliği ve kalite kontrolü hem halk sağlığını korumak hem de gıda ürünlerinin yasal gerekliliklere uygun olmasını sağlamak açısından hayati öneme sahiptir. Bu nedenle, gıda mikroorganizmalarının doğru ve hızlı bir şekilde tespit edilmesi, gıda mühendisleri ve mikrobiyologlar için kritik bir beceridir. Bu bölüm, öğrencilere hem geleneksel hem de modern tanı yöntemlerinin çalışma prensiplerini öğrenme imkânı sunarak, gıda güvenliği alanında ihtiyaç duyulan analitik düşünme ve problem çözme yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, yöntemlerin avantajları ve sınırlamaları üzerine yapılan tartışmalar, öğrencilerin çeşitli durumlara uygun tanı yöntemlerini seçebilme yetkinliğini kazanmalarına katkı sağlayacaktır. Bu bilgilerin gelecekte gıda güvenliği alanında çalışacak öğrenciler için önemli bir temel oluşturması hedeflenmiştir.Anahtar kelimeler: Gıda mikroorganizmaları, mikrobiyal tanı, gıda güvenliği, kültür yöntemleri, ELISA, yatay akış testi, polimeraz zincir reaksiyonu, DNA dizileme, metagenetik, metagenomik.