Çalışma Hayatının Dönüşümü - Yılmaz, Çetin (Toplumsal Hayata Sosyolojik Bakış, 2024)
Çalışma hayatı, avcı-toplayıcı toplumlardan günümüze birçok değişikliğe uğramıştır. Kavramın kendisi de farklı entelektüel gelenekler tarafından farklı biçimlerde tanımlanmış ve birçok farklı bilimin de araştırma konusu olmuştur. Sanayi Devrimiyle birlikte ev ve iş yaşamı birbirinden ayrılmış ve üretim fabrikalarda gerçekleşmeye başlamıştır. Bu süreç, kapitalistlerin emek süreci üzerindeki denetimini artırmıştır. Bu denetim II. Dünya Savaşı sonrası Fordizmin yaygınlaşmasıyla birlikte daha da artmıştır. 1970’li yıllarının ortasıyla birlikte fordizm yerini postfordizme bırakmıştır. Küresel rekabetinde etkisiyle çalışma yaşamı daha esnek bir şekilde örgütlenmeye başlamıştır. Bu dönüşüm ücretli emekçilerin hayatlarında çok ciddi dönüşümleri de beraberinde getirmiştir. Bu süreçte öne çıkan en önemli kavram belirsizliktir. Esnekleşen çalışma hayatı birçok çalışan için öngörülemeyen riskleri beraberinde getirmiştir.