Beden, Sağlık, Hastalık ve Gündelik Yaşam - Kurtdaş, M. Çağlar (Toplumsal Hayata Sosyolojik Bakış, 2024)
Her gün tekrarlanan sıradan alışkanlıklardan oluşan gündelik yaşam, uzun bir süre sosyolojinin inceleme alanı içinde yer almamış olsa da 20. yy’ın başlarından itibaren gündelik yaşam incelemelerine ilgi artmıştır. Sağlık, hastalık ve beden kavramları da özellikle 20. yy’ın sonlarından itibaren sosyolojinin ilgilendiği konuların başında gelmektedir. Günümüzde kültürel bir olgu haline gelen sağlık, gündelik yaşamın neredeyse merkezinde yer almaktadır. Sağlıklı olmanın bireyin sorumluluğu olduğu anlayışının gelişmesi, gündelik yaşamın “sağlıklı yaşam” kavramı etrafında şekillendirilmesini sağlamaktadır. Bu durum bedenin denetimi ve kontrolünü de içermektedir. Bedenin denetimi ve kontrolü ile bir proje haline gelen beden aynı zamanda gündelik yaşamda bir imaj ve kimlik göstergesi haline gelmiştir.