Tabakalaşma Sistemleri ve Sınıf İlişkileri - Yılmaz, Çetin (Toplumsal Hayata Sosyolojik Bakış, 2024)
Şimdiye kadarki bütün toplumlar hâkim/egemen grupların/sınıfların diğerlerinin emeğini sömürdüğü hiyerarşik ilişkiler temelinde kurulmuştur. Kapitalist üretim ilişkileri öncesinde üç tabakalaşma sisteminin varlığından söz edilebilir: kölecilik, kast sistemi ve feodal zümre sistemi. Bu toplumlarda toplumsal hareketlilik oldukça sınırlıdır. Kapitalist üretim ilişkileri bireylerin toplumsal hareketliliğini görecede olsa mümkün kılmıştır. Fakat günümüz modern toplumlarında da sınıfsal eşitsizlikler kalıcı örüntüler sergilemektedir. Kapitalist sistemdeki sınıfsal ilişkiler en kapsamlı biçimde ilk olarak Karl Marx ve Max Weber tarafından ele alınmıştır. Bu iki sosyal bilimcinin kuramları günümüzdeki sınıf çözümlemelerin temelini oluşturmaktadır. Marx ve Weber sonrasındaki sınıf ilişkilerindeki en önemli değişim orta sınıfların yükselmesidir. Eric Olin Wright ve John Goldhorpe bu toplumsal değişimi analiz etmişlerdir. Pierre Bourdieu ise karmaşıklaşan tabakalaşma süreçlerini Weber ve Marx’ın kuramlarını birlikte kullanarak çözümlemeye çalışmıştır.