Kentleşme ve Çevre Sorunları - Altındal, Yonca (Toplumsal Hayata Sosyolojik Bakış, 2024)
Bu bölüm kent, kentleşme, kentlileşme olgularının modernleşme, sanayileşme ve kapitalist emek piyasasındaki görünümlerini sosyolojik gözle irdelemeyi amaçlamaktadır. Bu amacı gerçekleştirmek adına gecekondu ve hemşehrilik olgularını da toplumsal bağlamlarını yorumlamaktadır. Bu yorumlama sürecinin temel alanı Türkiye özgülünde ele alınmaktadır. Türkiye kentleşme serüveninin tarihsel konjonktür ekseninde aktarım yapılarak ekonomik, toplumsal, kültürel ve politik açılımlarını eleştirel bir perspektif etrafında irdelemektedir. Çalışma aynı zamanda kalkınma kavramının sosyal devlet ve politikalarla olan bağını kentsel alanlar açısından anlamsallığını sorgulamaktadır. Bu noktada kırılgan grupların ve prekaryanın en savunmasız kesim olmalarından mütevellit muhatap olarak kabul görmemelerinin tehlikesine değinmektedir. Kentlerin sınıfsal anlamda da ayrışmalarının ve yoksullaşan mekansallıkların yaşamlara yansıyan olumsuzluklara değinmektedir.