Toplumsal Bir Kurum Olarak Eğitim - Dirimeşe, Erdem (Toplumsal Hayata Sosyolojik Bakış, 2024)
Eğitim yaşamın başlangıcından ölüme kadar olan süreci kapsayan bir olgudur. Aynı şekilde aile, devlet, ekonomi, ahlak ve din kurumları gibi en eski kurumlarla birlikte varlığını sürdürmektedir. Toplumsal değişme ile birlikte eğitim kurumu da kendisini yenilemekte, toplumlara ve kültürlere göre şekillenmektedir. Toplumsal yapının temel kurumlarından biri olan eğitim, bireylerin toplumsal yaşamda ihtiyaçları olan bilgi ve becerileri kazanmalarında oldukça önemlidir. Toplumsal norm ve değerlerin korunmasında eğitimin rolü yadsınamayacak kadar büyüktür. Eğitim bireylerin sosyal çevre oluşturmalarını, statü kazanmalarını ve topluma entegre olmalarını kolaylaştırmaktadır. Bu çalışmada toplumsal bir kurum olarak eğitim tartışılmıştır.