Alternatif Turizmde Ürün Çeşitlendirme Açısından Yılkı Atları ve Fotoğrafçılık: Kayseri Hürmetçi Köyü Örneği - Güngör, Şenay; Adıgüzel, Aslı Deniz; Korkmaz, Ahmet; Bozkurt, Yasemin (Coğrafyada Güncel Araştırmalar I, 2023)
Uzun yıllar süregelen standart turizm anlayışı, son yıllarda çeşitli alternatif turizm uygulamalarına bağlı olarak yön değiştirmiştir. Teknolojinin hızla gelişmeye devam etmesi, ulaşım kolaylığı, bilgi erişiminin hız kazanması, yaşam standartlarının artması, keşfetme arzusu gibi nedenlerle her geçen gün turizme olan ilgi artış göstermiş, bu bağlamda sektörde yoğun bir rekabet ortamı oluşmuştur. Turizme olan yoğun ilgi karşısında öne çıkabilmek adına mevcut kaynaklar kullanılarak insanların istek ve ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli turistik ürünler geliştirilmiştir. Bu ürünlerin istenilen düzeyde pazarlanabilmesindeki en önemli etken ise yeterince tanıtımının yapılabilmesidir. Günümüzde birçok insanın sosyal medya kullanımında aktif olması, turistik ürünleri tanımada ve tanıtmada, sosyal medyayı önemli araçlardan biri haline getirmektedir. Özellikle gerçekleştirilen turizm faaliyetlerinin fotoğraflanarak bu tür platformlarda paylaşılması, beğenilmesi ve yorumlanması bu mekânların popülerlik kazanmasını sağlamaktadır. Bu nedenle turizmde fotoğrafçılık önemli bir yere sahiptir. Yüzlerce yılkı atına ev sahipliği yapan Kayseri ilinin Hürmetçi Köyü sazlıkları da son zamanlarda önemli destinasyon noktalarından birini oluşturmaktadır. Saha özellikle at tutkunları başta olmak üzere, bölgeyi ziyaret eden turistler için gerek at gözlemciliği gerekse fotoğrafçılık açısından ilgi odağı haline gelmiştir. Yılkı atlarının ürün çeşitlendirme açısından bölge turizmindeki yerini belirlemek ve sağladığı ekonomik katkıları ortaya koymak çalışmanın temel amacıdır. Amacın bir bütün olarak açıklanabilmesi için nitel araştırma yöntemlerinde çok boyutlu veri toplama araçlarından olan gözlem, katılımcı gözlem ve görüşme tekniklerinden faydalanılmıştır. Bu bağlamda Hürmetçi Köyü turizmini daha da zenginleştirecek ve çeşitlendirecek, aynı zamanda çevreye zarar vermeden sürdürülebilir bir turizm anlayışı ile köy ekonomisine katkı sağlayabilecek öneriler sunulmaktadır. The standard understanding of tourism, which has lasted for many years, has changed direction in recent years due to various alternative tourism practices. The interest in tourism has increased day by day due to reasons such as the rapid development of technology, ease of transportation, accelerated access to information, increased living standards, and the desire to explore, and in this context, an intense competitive environment has emerged in the sector. In order to stand out in the face of intense interest in tourism, various touristic products have been developed in line with the wishes and needs of people by using existing resources. The most important factor in marketing these products at the desired level is adequate promotion. The fact that many people are active in the use of social media today makes social media one of the important tools in recognizing and promoting touristic products. In particular, photographing, sharing, liking and commenting on tourism activities on such platforms helps these places gain popularity. For this reason, photography has an important place in tourism. The reeds of Hürmetçi Village in Kayseri province, which is home to hundreds of yearling horses, has recently become one of the most important destinations. The area has become a center of interest for tourists visiting the region, especially horse enthusiasts, for both horse watching and photography. The main objective of the study is to determine the place of the horses in the tourism of the region in terms of product diversification and to reveal their economic contributions. In order to explain the purpose as a whole, observation, participant observation and interview techniques, which are multidimensional data collection tools in qualitative research methods, were utilized. In this context, suggestions that will further enrich and diversify the tourism of Hürmetçi Village and contribute to the village economy with a sustainable tourism approach without harming the environment are presented.