Devlet ve Piyasa - Özdinç, Feyza (Mikro İktisat, 2024)
Bu bölüm, vergilendirme ve regülasyon politikalarının etkilerine özel bir vurgu yaparak, devlet ile piyasa arasındaki karmaşık ilişkiyi incelemektedir. Ayrıca, Adam Smith gibi iktisatçıların önerdiği asgari klasik rollerden başlayarak sanayileşme ve sosyal politikanın yönlendirdiği daha proaktif bir yaklaşıma doğru devlet müdahalesinin tarihsel gelişimi gözler önüne serilmektedir. Keynesyen ve Monetarist yaklaşımlar gibi temel ekonomik teoriler, piyasa verimsizliklerini gidermek ve ekonomik istikrarı sürdürmek için gereken hükümet müdahalesi düzeyine ilişkin farklı bakış açıları sunar. Bu bölümde devlet, ekonomideki farklı işlevleri açısından, koruyucu, tedarikçi, düzenleyici ve tüketici rolleri de dâhil olmak üzere incelenmektedir. Kamu malları, dışsallıklar, gelir dağılımı ve ekonomik istikrar gibi piyasa başarısızlıklarının düzeltilmesinde devletin katılımının önemi vurgulanmaktadır. Diğer yandan bölüm, etkin regülasyonun temel ilkelerini ve düzenleyici politikaların uygulanmasında karşılaşılan zorlukları tartışarak sona ermektedir. Bunun yanı sıra, ekonomik refahı ve sosyal adaleti sürdürmek için devletin otoritesi ile toplumun talepleri arasında bir denge kurmanın önemini vurgulanmaktadır.