Asimetrik Bilgi - Özdinç, Feyza (Mikro İktisat, 2024)
Piyasa başarısızlığı, piyasanın kendi başına toplam toplumsal yararın ençoklaştırılamaması yani etkin olamaması durumunu ifade eder. Piyasa başarısızlığının nedenlerinden biri satıcı ve alıcıların işlem öncesinde veya sonrasında asimetrik bilgiye sahip olmalarıdır. Asimetrik bilgi işlem öncesinde ters seçime, işlem sonrasında ise ahlaki tehlikeye sebep olabilir. Bu bölümde, asimetrik bilgi konusu incelenirken öncelikle asimetrik bilginin sebep olacağı kalite seçimi, ters seçim, ahlaki tehlike gibi sorunlar ele alınacak ve örnekler yardımıyla açıklanacaktır. Sonrasında da sinyal gönderme, tarama ve ayırıcı denge gibi asimetrik bilgi sorununu ortadan kaldırma yöntemlerinden bahsedilecektir.