Üretim Faktörleri Piyasaları - Kabak, Seçkin; Ediz, Yunus; Beceren, Ertan (Mikro İktisat, 2024)
Ekonomide temelde dört üretim faktörü bulunmaktadır. Bu faktörler emek (labour), sermaye (capital), doğal kaynaklar (natural resources) ve girişimcilik (entrepreneurship) olarak sıralanmaktadır. Girişimci diğer üç faktörü bir araya getirerek faktörleri üretime koşmaktadır. Üretimin büyüklüğüne göre üretim faktörlerinin işe koşulması farklılık gösterebilmektedir. Emeği kullanmanın bedeli ücret (wage), sermayenin faiz (interest), doğal kaynağın rant (rent), girişimciliğin ise kârdır (profit). Kıt olan üretim faktörlerinin rasyonel bir şekilde üretime dahil edilmesi ve bu faktörlerden elde edilen gelirlerin adil bir şekilde dağıtılması gerekmektedir. Üretime katılan üretim faktörlerinden elde edilen gelirden ne kadarının işçilere ücret, ne kadarının sermaye sahibine faiz, ne kadarının toprak sahibine rant ve ne kadarının girişimciye kâr olarak belirlenmesi temel iktisadi problemler arasındadır. Bu bölümde üretim faktörleri güncel iktisadi yaklaşımla ele alınıp okuyucunun bilgisine sunulmuştur.