Örneklerle Oligopol ve Oyun Teorisi - Yavuzaslan, Kıymet (Mikro İktisat, 2024)
Tam rekabet piyasası gibi teorik bir piyasa gerçek ekonomik hayatı ifade etmediği bilenen ve idealize edilmiş bir piyasa iken oligopol piyasalar tam rekabet piyasası ile tekel arasında yer alan iki piyasa yapısından en kompleks olan piyasa türüdür. Oligopol piyasalarında satıcılar, rakiplerinin faaliyetlerine uygun olarak hareket etmek zorunda kalırlar. Oligopollerde, uzun vadede ekonomik kârlar pozitif olabilirken, sektördeki firma sayısı, ürün farklılaştırma derecesi, giriş engelleri ve gizli anlaşmanın varlığı ya da yokluğu gibi bazı önemli değişkenler oligopol piyasada faaliyet gösteren firmaların kârlılığını önemli ölçüde etkilemektedir. Bu bölüm, oligopolistik endüstrilerin temelini oluşturan ekonomik ilkelerin anlaşılmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Roman okumak, sinemaya gitmek, Pepsi veya Coca-Cola tüketmek, tasarım kıyafetler giymek veya çevrimiçi bir alışveriş sitesinden satın aldığınız iPhone'unuzu kullanmak gibi popüler kültürle ilgileniyorsanız, oligopolistik endüstrilerdeki ürünlere zaten aşinasınız demektir. Bazı durumlarda, sadece iki firmanın olduğu piyasaların bile rekabetçi olabileceğini öğreneceksiniz. Bölümün sonunda, oligopol piyasayı oluşturan firmalar arasındaki rekabetin doğasını ve bu tür endüstrilerde fiyatların nasıl belirlendiğini öğreneceksiniz.Bu bölümde ayrıca diğer piyasalardan çok daha farklı olan oligopolde; piyasa fiyatlarını ve üretici kârlarını sadece firma sayısından çok daha fazlasının belirlediğini öğreneceksiniz.İktisadi karar birimlerinin kazançlarının yalnızca kendi eylemlerine değil, aynı zamanda diğerlerinin eylemlerine de bağlı olduğu durumların incelenmesini sağlayan oyun teorisinden faydalanılmaktadır. Bu bölümde, ayrıca oyun teorisinin temel araçlarını sunarak örneklerle oligopol piyasası açıklanacaktır.