Monopolcü Rekabet - Ediz, Yunus; Kabak, Seçkin (Mikro İktisat, 2024)
Gerçek dünyadaki piyasa yapıları, tam rekabet ve monopol piyasalarının teorik modellerine her zaman tam olarak uymaz. Bu nedenle, iktisatçılar daha gerçekçi ve uygulanabilir modeller geliştirme ihtiyacı duymuşlardır. İşte bu bağlamda, Edward Hastings Chamberlin (1899-1967) ve Joan Robinson'un (1903-1983) geliştirdiği monopolcü rekabet modeli önemli bir katkı sağlamıştır. Monopolcü rekabet modeli, gerçek dünyadaki piyasa dinamiklerini daha iyi anlamamızı sağlar ve ekonomideki rekabetin karmaşık doğasını açıklamak için önemli bir araçtır. Bu model, teorik kısıtlamaları aşarak, piyasaların daha geniş ve çeşitli yapısını ele alır.Monopolcü rekabet piyasasının ele alındığı bu bölümde, ilk olarak monopolcü piyasanın tanımı ve özellikleri açıklanacaktır. Daha sonra ise bu piyasada faaliyet gösteren firmanın nasıl bir talep eğrisi ile karşı karşıya olduğu, firmanın kısa dönem ve uzun dönem dengesi ve monopolcü rekabetin etkinliği ele alınacaktır. Son olarak ise monopolcü rekabet piyasası ile tam rekabet ve monopol piyasası karşılaştırılacak, bu piyasa ile ilgili güncel örnekler verilecek ve Türkiye’nin çiğköfte sektörü monopolcü rekabet piyasanın özellikleri kapsamında değerlendirilecektir.