Tekel (Monopol) Piyasa - Özkan, Özcan; Kayagil, Tuğçe (Mikro İktisat, 2024)
Tam rekabet, firmaların piyasa gücünün olmadığı ve sadece piyasa fiyatına tepki verdikleri bir piyasa ise, tekel; rekabetin olmadığı ve firmaların büyük bir piyasa gücüne sahip olduğu bir piyasadır. Tekel durumunda, bir firma piyasadaki tüm çıktıyı üretir. Tekel önemli bir rekabetle karşı karşıya olmadığından, talep eğrisine bağlı olarak istediği fiyatı talep edebilir. Tekel, tanımı gereği tek bir firmayı ifade ederken, pratikte insanlar bu terimi genellikle tek bir firmanın yalnızca çok yüksek bir pazar payına sahip olduğu bir pazarı tanımlamak için kullanırlar. Çok az sayıda gerçek tekel olmasına rağmen, her gün, çoğu zaman farkına varmadan, bu tekellerden bazılarıyla muhatap oluyoruz. Bu bölümde Tekel Piyasanın ana dinamiklerine, teorik altyapısına ve gerçek hayattan örneklerine değineceğiz. Değerlendirme soruları ve alıştırmalarla konunun daha iyi anlaşılması hedeflenmektedir.