Üretici Kuramı - Dilek, Önder (Mikro İktisat, 2024)
Firmaların amacı kârlarını maksimum düzeye çıkarmaktır. Bu ünitede firmanın üretim süreci ve bu süreçte katlandığı maliyetlerine değinilecektir. İlk olarak üretim ve üretim faktörleri tanımlanacaktır. Kısa dönemde üretim faaliyetlerinin nasıl gerçekleştiği ve üretimin bölgeleri incelenecektir. Ardından uzun dönemde üretim faaliyetlerin nasıl gerçekleştirdiği analiz edilecek ve üretim fonksiyonları anlatılacaktır. Üretim konusunun ardından maliyet konusuna geçilecek ve maliyet kavramı ile açık ve örtülü maliyetler tanımlanacaktır. Kısa dönemli analizde toplam ve ortalama maliyet eğrilerinin çizimi gösterilecektir. Ardından üretici dengesi, üretim maksimizasyonu ve maliyet minimizasyonu ile incelenecektir. Son olarak uzun dönem maliyet eğrilerinin elde edilmesi gösterilecektir.