Tüketici Kuramı - Gömleksiz, Mustafa (Mikro İktisat, 2024)
İktisadi anlamda tüketici davranışları ve tercihlerini açıklamaya yönelik farklı yaklaşımlar söz konusudur. Tüketici kuramı temel olarak, bireylerin çeşitli mal ve hizmetleri tüketmeleri sonucu elde ettikleri faydayı en üst düzeye çıkarmak üzere sınırlı kaynaklarını nasıl tahsis ettikleriyle ilgilenmektedir. Bu bölümde tüketici kuramına ait temel kavramlar ve varsayımlara değinilmesinin ardından fayda analizine ilişkin ortaya çıkan yaklaşımlar ele alınacaktır. Bu bağlamda, tüketici dengesinin tespit edilmesinde kullanılan çeşitli araçlar ve yöntemlere yer verilecektir. Bunun ardından, uzun dönemde tüketici dengesinde meydana gelebilecek değişimlerin nedenleri ve sonuçları üzerinde durulacaktır. Son olarak, fayda analizi çerçevesinde fiyat etkisinin bileşenleri incelenecektir.