Katılım Sigortacılığı - Er, Hülya (Sigortacılığa Giriş, 2024)
Sigorta, bireyin henüz karşılaşmadığı ve gelecekte karşılaşma ihtimali olan risklere karşı belirli bir bedel karşılığında güvence sunan bir sistemdir. Geleneksel sigortacılık sistemi faiz unsuru başta olmak üzere İslami hassasiyetlerle uyuşmayan bazı unsurları bünyesinde barındırdığından bu sisteme alternatif olarak katılım sigortacılığı sistemi ortaya çıkmıştır. Türkiye'nin genç ve ağırlıklı Müslüman nüfusu, katılım sigortacılığı için büyük bir pazar potansiyeli sunmaktadır. Bu sistemin hem Dünya’da hem de Türkiye'de yıllar içerisinde büyüdüğü ve geliştiği görülmektedir. Katılım sigortacılığının daha fazla büyümesi ve gelişebilmesi için daha geniş kitlelere ulaşılması, tüketicilere bilgilendirme yapılması ve bu alanda yapılacak çalışmaların sayısının artırılması önem arz etmektedir. Bu çalışmada, katılım sigortacılığı kavramı, ilkeleri, geleneksel sigortadan farkları, uygulamaları ve sektörün mevcut durumu ele alınmaktadır. Ayrıca, katılım sigortacılığının gelişimi ve yeni trendleri tartışılmaktadır. Özellikle son yıllarda, hem toplam sigorta sektörü prim üretiminde hem de katılım sigortacılığı prim üretiminde önemli oranda artış gözlemlenmiştir. Katılım sigortacılığı, güçlü büyüme potansiyeli ile finansal teknolojilerle desteklenerek finansal erişimi artırma imkânı sunmaktadır. Bu doğrultuda, sektördeki farkındalığın ve ürün çeşitliliğinin artırılması ile dijital dönüşümün teşvik edilmesi önem arz etmektedir. Bu alandaki çalışmaların sınırlı olması nedeniyle, bu çalışmanın literatüre önemli katkılar sağlaması hedeflenmektedir.