Sigortanın Temel Prensipleri - Taşcı, Mehmet Zafer (Sigortacılığa Giriş, 2024)
Sigorta sözleşmesi, iki taraflı olarak sigortacı ve sigortalı/sigorta ettiren nezdinde karşılıklı hak ve yükümlülükler doğuran, taraflara hukuki sorumluluklar yükleyen bir sözleşmedir. Sigorta şirketleri ile sigortalılar arasındaki bu ilişki kurulurken sigortanın bir risk yönetim tekniği olarak kabul edilmesine ve bu risk yönetim sürecinin disiplinli bir şekilde sürdürülmesine olanak sağlayan temeli yasa ve mevzuatlara dayanan bazı prensiplere uyulması gerekmektedir. Bu prensipler sigorta işlemlerinin belirli bir disiplin, istikrar ve düzen içerisinde yürütülmesinin yanı sıra sigorta uygulamasının bir haksız kazanç kaynağı olmasının da önüne geçmektedir. Bu bölümde sigortanın genel prensiplerinin detaylı bir şekilde açıklanması amaçlanmıştır.