Sigortanın Tarafları ve Yükümlülükleri - Diker, Fevzi (Sigortacılığa Giriş, 2024)
Sigorta, bireylerin ve kurumların beklenmedik olaylar ve riskler karşısında mali kayıplarını minimize etmelerini sağlayan bir finansal koruma mekanizmasıdır. Sigortanın temel amacı, belirli bir prim karşılığında, poliçe süresi boyunca belirlenen risklerin gerçekleşmesi durumunda meydana gelen zararları tazmin etmektir. Sigorta sistemi, birçok ekonomik ve sosyal fayda sağlarken, tarafların rollerini ve yükümlülüklerini net bir şekilde belirler. Sigortanın temel tarafları arasında sigortacı, sigorta ettiren, sigortalı, lehtar, ipotekli alacaklı ve zarar gören üçüncü şahıslar bulunur. Sigortacı, sigorta teminatı sağlamak üzere faaliyet gösteren ve bu konuda yasal yetkiye sahip olan kuruluştur. Sigorta ettiren, sigorta sözleşmesini yapan ve prim ödeyerek belirli menfaatleri teminat altına alan kişidir. Sigortalı, sigorta teminatından doğrudan faydalanan taraftır. Lehtar, özellikle hayat sigortalarında önemli bir rol oynar ve sigorta ettiren tarafından belirlenen, rizikonun gerçekleşmesi durumunda sigorta tazminatını alma hakkına sahip kişidir. İpotekli alacaklı, sigortalı mal üzerinde yasal öncelikli hakka sahip olur. Zarar gören üçüncü şahıslar, sorumluluk sigortalarında, sigortalının eylemleri sonucunda ortaya çıkan zararlardan dolayı tazminat talep edebilirler.Sigortacının yükümlülükleri, prim toplama, teminat sağlama, tazminat ödeme, hasar değerlendirmesi ve bilgilendirme olarak sıralanabilir. Sigorta ettiren, prim ödeme, bilgi verme ve sorumlulukları yerine getirme yükümlülüklerine sahiptir. Sigortalı, poliçe şartlarına uyma, prim ödeme, bilgi verme, hasar bildirimi ve hasar önleme yükümlülüklerine sahiptir. Lehtar, işbirliği yapma, süre ve şartlara uyma ve hak talebinde bulunma yükümlülüklerine sahiptir. İpotekli alacaklı, işbirliği yapma, şartlara uyma ve hak talebinde bulunma yükümlülüklerine sahiptir. Zarar gören üçüncü şahıslar, bilgi verme, işbirliği yapma ve hak talebinde bulunma yükümlülüklerine sahiptir.