Haberde Doğruluk-Haber Doğrulama Faaliyetleri - Büyükafşar, Mehmet (Temel Gazetecilik Kavramlar, Teknikler, Yenilikler, 2024)
Gazetecilik pratiği olarak doğrulama faaliyetleri incelendiğinde, haber doğrulamanın gazeteciliğin her dönemi açısından önemli olduğu sonucuna varılacaktır. Günümüzün medya koşulları düşünüldüğünde ise farklılığın ne olduğu sorusunun cevabı çok açıktır. Kullanıcı türevli içeriklerin sosyal medya kanallarından yayılımı, geçmişten farklı olarak kolayca manipüle edilebilir, bağlamından koparılabilir ve yeniden kurmaca bir içerikle servis edilebilir. Bu da günümüzdeki haber doğrulama faaliyetinin gelenekselden farklı olarak daha fazla içerik ve kaynak kontrolüne, daha fazla teknik ve yazılım bilgisine sahip olması gerekliliğini doğurmaktadır. Enformasyon miktarı düşünüldüğünde ise değerlendirme ve filtreleme yapılacak mesajın çokluğu başlı başına bir sorunu oluşturmaktadır. Yeni teknolojiler ile üretim konusunda avantaj sağlayan bilgi kirliliğinin aktörleri, doğrulama faaliyeti yürüten servisler ve platformlar kadar emek ve maliyet harcamamaktadır. Üretiminden ziyade tespitinin daha zor olduğu dezenformasyon içerikleri, doğruluk tespit yöntemleri açısından yeni teknolojilerin kullanımını zorunlu kılmaktadır. Hem iş gücü hem maliyet açısından bakıldığında doğrulama faaliyetlerinin medya kuruluşları ve sivil toplum örgütleri açısından önemli bir sorunu oluşturduğu söylenebilir. Diğer taraftan, gazeteciler ve sıradan kullanıcılar açısından bakıldığında hem içerik üretmenin hem de tüketmenin doğruluk temelinde yapılmasında zorlukların günümüz iletişim dünyasının önemli bir problemini oluşturduğu ifade etmek mümkündür.