Gazetecilik- Etik İlişkisi ve Yalan Haber Olgusu - Mertoğlu, Selver (Temel Gazetecilik Kavramlar, Teknikler, Yenilikler, 2024)
Gazetecilik ve etik ilişkisi, gazetecilik mesleğinin temel taşlarından biridir. Gazetecilerin, haberlerini hazırlarken belirli etik ilkeleri takip etmeleri beklenmektedir. Gazetecilik etiği, gazetecilerin haber toplama, sunma, bilgi iletişimi ve toplumu bilgilendirme süreçlerinde uymaları gereken kuralları belirlemektedir. Doğruluk, tarafsızlık, gizlilik ve çıkar çatışması gibi ilkeleri benimseyerek hareket eden gazeteciler, topluma güvenilir ve objektif bilgi sağlama görevini yerine getirmektedirler.İletişim teknolojilerinde yaşanan değişimlerle birlikte, gazetecilik mesleği ve haber olgusu da dönüşmüştür. Gazetecilik etik ilkeleri arasında yer alan doğruluk kavramı günümüz gazetecilik pratikleri içerisinde yeniden sorgulanmaktadır. Son yıllarda önemli bir problem haline gelen 'yalan haber' ile karşı karşıya olan haber olgusu, kamunun bilgilenmesine ve hakikate erişmesine hizmet etme misyonunu ciddi şekilde tehdit etmektedir. Yalan haberler, yanlış bilgi sağlama, manipülasyon yapma veya çeşitli amaçlarla yayılma eğilimindedir ve toplum üzerinde olumsuz etkileri vardır. Bu bölümde de gazetecilik ve etik üzerine temel ilkelere değinilerek, yalan haber olgusu ve etkilerine değinilmiştir. Ayrıca bölüm içerisinde yalan haberlerin kaynaklarından bahsedilerek, tespit edilmesi ve yalan haberlerin önlenmesi için öneriler sunulmuştur.