İklim ve Çevre Gazeteciliği - Özmen, Şule Yüksel (Temel Gazetecilik Kavramlar, Teknikler, Yenilikler, 2024)
İklim ve çevre gazeteciliği, günümüz medya dünyasında giderek daha fazla önem kazanan bir konu haline gelmiştir. Bu alanın habercilik pratiği, insanlığın karşı karşıya olduğu çevresel ve iklimsel sorunları ele alarak kamuoyunu bilinçlendirme, bilgi sağlama ve değişim talep etme rolünü üstlenmektedir. İklim değişikliği, doğal kaynakların tükenmesi, biyoçeşitlilik kaybı ve kirlilik gibi konular, dünya genelinde ciddi endişeye yol açmaktadır ve medyanın bu konuda etkin bir rol oynaması gerekliliğini ortaya koymaktadır. İklim ve çevre gazeteciliği, bilim haberciliğinin bir alt dalı olarak kabul edilmekte ve çevre ve iklim krizi gibi konuları geniş bir perspektiften ele almaktadır. Buhaberler bilimsel verilere dayanmaktadır. Medyanın rolü sadece bilgi sağlamak değil, aynı zamanda kamuoyunun dikkatini çekmek ve politika yapıcıları ile endüstrileri hesap vermeye zorlamak gibi sorumlulukları da içermektedir. Çevre ve iklim haberlerinin yayınlanması bir dizi zorlukları içermektedir.Bunların başında, iklim ve çevre konularının karmaşık bilimsel verilerle dolu olması gelmektedir. Bu verilerin basit ve anlaşılır bir dille okuyucuya aktarılması gazeteciler için önemli bir konudur. İklim ve çevre konuları genellikle uzun vadeli süreçleri içerdiğinden, gazeteciler zaman ve kaynak kısıtlamalarıyla sık sık karşılaşabilmektedirler. Bu haberlerin medyada diğer "sıcak" veya "ilgi çekici" konulara göre daha az haber değeri taşıdığı algısı, yayınlanmalarını zorlaştırmaktadır. Kabul edilen gerçek, iklim ve çevre gazeteciliğinin toplumsal bir misyon üstlendiğidir.