Fikir Gazeteciliği - Topsakal, Taybe (Temel Gazetecilik Kavramlar, Teknikler, Yenilikler, 2024)
Fikir ve yorumun ön planda olduğu, ciddi içerik ve haber sunan, bilgilendirici yönü ağır basan bir gazetecilik türü olan fikir gazeteciliği okuyucuların düşünsel dünyasını besleyen ve zenginleştiren bir yaklaşımı benimsemektedir. Okuyucuları eğlendiren ve hoşça vakit geçirmesini sağlayan magazinsel haberlerin aksine okuyucuları bilgilendirmek ve eğitmek amacı taşımaktadır. Ciddi içerik ile birlikte yoruma ağırlık verilmesi okuyucuları düşünmeye sevk etmekte ve toplumun kanaat ve düşünce yapısının şekillenmesine katkıda bulunmaktadır. Dolayısıyla fikirlerin üretilmesi ve inşası noktasında fikir gazeteciliğinin önemli bir rol üstlendiği görülmektedir. Bu çalışmada ilk olarak fikir gazeteciliğinin tanımı yapılarak ilgili kavramların açıklamaları üzerinde durulmaktadır. İlgili kavramlar olarak yorumlayıcı ve savunucu gazetecilik kavramları açıklanmış ve ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir. Daha sonra fikir gazeteciliğinin tarihsel arka planı açıklanarak Türkiye ve dünyada fikir gazeteciliğinin örnekleri ile birlikte tarihsel süreçte geçirdiği aşamalar üzerinde durulmuştur. Son olarak ise fikir gazeteciliğine etik bir bakış açısı ile yaklaşılmış ve bu noktada fikir gazeteciliğinin etik boyutu tartışılmış ve değerlendirmelerde bulunulmuştur.