Eşik Bekçiliği ve Haberde Yönlendirme - Ünlü Karataş, Nagihan (Temel Gazetecilik Kavramlar, Teknikler, Yenilikler, 2024)
Haber üretim süreçlerinde kritik bir rol oynayan eşik bekçiliği, hangi bilgilerin kamuya ulaşacağını ve hangi bilgilerin geri planda kalacağını belirleyen bir mekanizmadır. Bu süreç, gazeteciler, editörler ve medya yöneticileri tarafından yürütülen karmaşık bir dizi karar ve değerlendirmeyi içerir. Eşik bekçileri, haber değeri taşıyan olayları seçmek ve bu olayları nasıl sunacaklarına karar vermekle yükümlüdür. Bu nedenle, eşik bekçiliği kavramı, medya içeriklerinin şekillenmesinde merkezi bir öneme sahiptir.Dijital çağın getirdiği yenilikler ve değişen medya tüketim alışkanlıkları ile, geleneksel eşik bekçiliği pratikleri de evrim geçirmiştir. Bu bölümde, eşik bekçiliğinin teorik temellerini, haber üretim süreçlerindeki uygulamalarını ve günümüz dijital medya ortamında nasıl dönüştüğünü inceleyeceğiz.