Haber Değeri Kavramı Üzerine Bir Değerlendirme - Durgeç, Petek (Temel Gazetecilik Kavramlar, Teknikler, Yenilikler, 2024)
Teknolojinin hızlı gelişimiyle birlikte, insanların olaylardan veya olgulardan haberdar olma şekilleri de köklü bir değişim geçirmiştir. Bir olayın, olgunun, fikrin veya sorunun medyada haber olarak yer alabilmesi için belirli kriterlere sahip olması gerekmektedir. Bu kriterler, olayların haber değeri olarak adlandırılır ve bir haberin yayınlanıp yayınlanmayacağına, önem derecesine göre sıralanmasına karar verilmesinde belirleyici rol oynamaktadır.Bu bağlamdan hareketle, çalışmanın temel amacı haber seçiminde kullanılan haber değeri kriterlerini incelemektir. Günümüzde medya kuruluşları, hedef kitlelerinin ilgi alanlarını, beklentilerini ve toplumsal önemini göz önünde bulundurarak haber seçimlerini yapmakta ve teknolojik olanakları da bu süreçte etkin bir şekilde kullanmaktadır. Bu çerçevede, haber değerinin belirlenmesi ve haberlerin sunumu sürecindeki dinamikler, medyanın işleyişindeki önemli unsurları oluşturmaktadır.