Haber Kaynağına İlişkin Gazetecinin Sorumlulukları - Göçer, Ferhat (Temel Gazetecilik Kavramlar, Teknikler, Yenilikler, 2024)
Bu çalışmada, gazetecilik ediminin en önemli yapıtaşlarından birisi olarak ortaya çıkan; gazetecinin haber kaynaklarına ilişkin sorumluluklarının mevcut boyutlarının neler olduğu incelenmektedir. Gazeteciliğin haber üretim süreçlerinde beslendiği esas kaynağı oluşturan, haber kaynaklarıdır. Bir haberin niteliksel ve dengeli bir şekilde ortaya çıkmasında en önemli aşamayı haber kaynağının, güvenilir ve doğrusal karakteri belirlemektedir. Bu açıdan haber kaynağına ilişkin gazetecinin de birtakım sorumlulukları bulunmaktadır. Her şeyden önce gazeteci, haber kaynağı ile kurduğu ilişkinin sonucunda elde ettiği verilerin güvenilirliğinden emin olması gerektiği gibi kaynağının kimliğini de büyük bir titizlikle korumalıdır. Haber kaynakları ile kurulan diyalogda tarafsız kalabilmek, gazetecinin yapacağı haberin nesnel olabilmesini sağlar. Farklı haber kaynaklarına yer vermekse haberin dengeli ve çeşitliliğini oluşturur. Dolayısıyla haber kaynağına ilişkin sorumluluklar ve haber kaynağının önemi, gazeteciler açısından oldukça ciddi bir konudur. Mevcut çalışmayla, bahsedilen tüm bu süreçlerin belirgin hatları ele alınarak belirtilmiştir.