Haberde Nesnelliği Yeniden Düşünmek: Tarihsel Temellerin, Teorik Zorlukların ve Güncel Pratiklerin Eleştirel Bir İncelemesi - Ghadiani, Esin (Temel Gazetecilik Kavramlar, Teknikler, Yenilikler, 2024)
Batı medya kültürlerinde derin kökleri olan gazetecilikte nesnellik kavramı, haber üretimini önemli ölçüde etkilemiştir. Uzun süredir devam eden etkisine rağmen, nesnellik yoğun eleştirilere maruz kalmıştır. Bu bölüm, gerçekliğin tarafsız bir yansıması olarak habere ilişkin geleneksel bakış açısına meydan okuyarak bu tartışmaları incelemektedir. Geleneksel liberal yaklaşımlar, bilimsel yöntemlerle haberlerin tarafsız olduğunu öne sürmektedir. Buna karşılık, Marksist ve Kültürel Çalışmalar da dahil olmak üzere eleştirel bakış açıları, haberin ideolojik, ekonomik ve politik güçler tarafından şekillendirilen ve çoğunlukla baskın çıkarlara hizmet eden, toplumsal olarak inşa edilmiş bir söylem olduğunu vurgulamaktadır. Bölüm, haber üretimi üzerindeki ekonomik ve politik etkileri tartışmakta, çeşitliliği ve hesap verebilirliği teşvik edecek düzenleyici çerçevelere duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır. Daha bilinçli ve demokratik bir kamusal söylemi teşvik etmek için ekonomik çıkarlar, güç dinamikleri ve kültürel bağlamlar arasındaki etkileşimi dikkate alarak, nesnellik kavramını eleştirel bir açıdan ele alınması gerektiğini savunmaktadır.