Tıbbi ve Psikiyatrik Sosyal Hizmet - Kaya, Salim (Sosyal Hizmete Giriş, 2024)
Dünyada yaygın olarak kabul gören sağlık tanımı içerisinde fiziksel, ruhsal (mental) ve sosyal bileşenlerin varlığı dikkat çekmektedir. Bu bileşenlerin ön planda tutulması ile hastaların daha etkili bir şekilde iyileştirilmesine, taburcu edilmesine ve genel refah seviyelerinin artırılmasına yönelik bütüncül yaklaşımları benimseyen sosyal hizmet sağlık sisteminde etkin görev ve sorumluluk almaktadır. Sağlık sisteminde özellikle hastane boyutunda tıbbi ve psikiyatrik sosyal hizmet alanlarıyla sosyal hizmet görünür olarak yer almaktadır. Tıbbi ve psikiyatrik sosyal hizmet arasındaki temel benzerlik hastalara, hasta yakınlarına ve toplum refahının ve sağlığının geliştirmesine yönelik çalışmalarda bulunulmasıdır. Birbirinden ayrıldığı nokta ise psikiyatrik sosyal hizmet ruh (mental) sağlığı ile ilgili konularda yoğun olarak çalışırken tıbbi sosyal hizmet fiziksel sağlıkla ilgili sorunlara odaklanmaktadır.Bireylerin iyi oluşlarını etkileyen etmenlerin gözlem, görüşme, test gibi yöntemlerle analiz edilerek bireyin iyi oluşunun sağlanmasına yönelik multidisipliner yaklaşımları içeren tedavi ve rehabilitasyon süreçlerinin gerçekleştirilmesinde tıbbi ve psikiyatrik sosyal hizmet kilit rol üstlenmektedir.